Välj fiskar i akvarium som husdjur

Barn vill ofta ha ett eget husdjur att ta hand om, men det kräver en del eftertanke. Ett husdjur kräver mycket tid och omsorg för att det ska må bra, och det ska även finnas tillräckligt med plats i bostaden för den nya familjemedlemmen. Här kan det finnas fördelar med att välja fiskar som husdjur, då de lever på en begränsad yta och kräver mindre tid och omsorg än fyrfota djur.

För att komma igång med att skaffa ett lättskött husdjur är det enklast att köpa ett akvariepaket som har allt du behöver. Här får du doppvärmare, helglasakvarium, filter och LED-belysning. Akvariepaketet kan användas som sällskapsakvarium för små fiskarter. Du kan också köpa många andra tillbehör och inredning till ditt akvarieprojekt.

Ta hand om fiskarna

När du har köpt fiskar till barnen är det viktigt att ta hand om dem på rätt sätt för att fiskarna ska överleva och trivas. Fiskar är individer som omfattas av djurskyddslagen, de behöver få utlopp för sitt naturliga levnadssätt och beteende. Några saker som är bra att tänka på:

  • Vissa fiskar vill helst leva i stim
  • Akvariets utformning och storlek ska vara anpassat efter art
  • Ge fiskarna rätt foder

De fiskarter som helst vill leva i grupp bör inte hållas ensamma i ett akvarium. När du väljer vilka fiskar du ska ha i akvariet bör du tänka på att deras beteenden behöver fungera i relation till varandra. Vissa arter är ensamlevande och av naturen aggressiva, och passar därför inte ihop med alla arter. Ett exempel är kampfisken, vars hanar inte bör hållas tillsammans. Volymen på akvariet bör inte understiga fyrtio liter vatten och en del fiskarter behöver ett stort akvarium för att må bra.

Vatten och foder

Vattnet behöver hålla en hög kvalitet där du bör anpassa dess salthalt, pH-värde och vattentemperatur efter de arter som du har i akvariet. Du behöver också rätt luftpumpar, tekniska hjälpmedel och reningsanläggningar beroende på vilka arter och mängden djur du har i akvariet. Ge fiskarna lagom mycket foder så att de håller en bra vikt.

Fördelar med fiskar som husdjur

Att skaffa husdjur till barnen ger många fördelar, både fysiskt och psykiskt. Fiskarna kräver omsorg vilket lär barnen ansvar, samtidigt som de rör på sig mer när de matar fiskarna och hjälper till att rengöra akvariet. Forskning har visat att djurägare har lägre nivåer av skadliga blodfetter och kolesterol, vilket är bra att grundlägga tidigt i livet.

Husdjur ger en positiv effekt på barnens mentala hälsa, där de känner kärlek och lojalitet till fiskarna. De får ett socialt intresse där de tillsammans kan prata med sina syskon och föräldrar om husdjuren och ta hand om dem. Fiskarna skapar en rofylld atmosfär i hemmet, ger sällskap och kan också yngla av sig vilket är mycket spännande och lärorikt för barnen. Det är viktigt att som förälder sköta om fiskarna väl och inte lägga allt ansvar på barnen. Med god skötsel lever fiskarna längre och skapar glädje och socialt umgänge för barnen, vilket kan lägga grunden för ett livslångt intresse för djur och natur.