Förbättra hårkvaliteten efter graviditeten

Graviditeten är en omvälvande tid med stora hormonella förändringar som sker i kroppen. Hormonförändringarna påverkar bland annat humöret, hyn och håret. Vissa kvinnor tappar mycket hår efter graviditideten. Som tur är går det att få tillbaka hårsvallet efter graviditeten.

Alla kvinnor är olika och reagerar olika under graviditeten. Gemensamt för de flesta är dock att stora förändringar sker på ett eller annat sätt. När det gäller håret upplever vissa att de får bättre och glansigare hår under graviditeten medan andra märker att håret blir känsligare och mer sprött. Efter förlossningen är det vanligt att många kvinnor tappar hår. I vissa fall blir håravfallet permanent. Här hittar du de bästa tipsen på vad du kan göra om du vill öka hårvolymen igen.

En hårtransplantation ger tillbaka hårkvaliteten

Tillhör du gruppen som fått permanent håravfall efter graviditeten? Då bör du överväga en hårtransplantation på 85kliniken. Deras team har utfört över 9 000 hårtransplantationer vilket gör dem till en av de mest erfarna svenska hårklinikerna. Kliniken använder sig av teknikerna FUE och DHI vilket ge skonsamma hårtransplantationen med naturliga resultat utan ärr.

FUE är en metod som går ut på att hårsäckar från bakhuvudet eller andra områden tas för att sedan sättas på de områden som drabbats av håravfall. Den här metoden är framför allt vanlig för att behandla män lider av ärftligt håravfall, exempelvis djupa vikar ovanför tinningarna. Metoden fungerar dock även bra på kvinnor som lider av symtom liknande manligt håravfall, exempelvis efter graviditet. Du kan boka en kostnadsfri konsultation för att lära dig mer om hur FUE går till och om det passar ditt håravfall efter graviditet och amning. Under konsultationen undersöker läkaren individuella förutsättningar, förväntningar såväl som hårkvalitet för att ta reda på vad som är den bästa behandlingsmetoden. Du får även information om hur du förbereder dig inför hårtransplantationen, exempelvis bör du undvika alkohol, tobak och vissa mediciner dagarna innan operationen. Det kan vara bra att vänta med hårtransplantationen till efter att du ammat klart, men det bästa är att rådgöra med kliniken för att veta vilket upplägg som är bäst för dig.

Vad händer med håret under graviditeten?

Under graviditeten är det många som upplever att deras hårkvalitet förändras. Ofta blir det tjockare och fylligare på grund av att östrogennivåerna ökar. Efter förlossningen är det dock många som upplever att de tappar mycket hår, ibland stora klumpar med hår. Det kallas ibland för ”postpartum håravfall” och det beror på att hormonerna återgår till vanliga nivåer. Håravfall, som kallas telogen effluvium, är vanligt efter förlossningen och vissa tappar upp till 30% av deras hår. Telogen effluvium kan också ske vid stress eller någon annan form av fysiskt eller psykiskt trauma. Håravfall efter graviditet sker vanligtvis 3–6 månader efter förlossningen. Andra orsaker till att kvinnor tappar hår kan vara följande:

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att tappa hår efter graviditeten. Det kan vara jobbigt att se stora hårtussar komma loss när du duschar eller borstar håret, men kom ihåg att det är många mammor som upplever det här problemet och det finns hjälp att få.